THE NUTRI HALL - Διαιτολογικό Γραφείο

Εντάξου στο πρωτόκολλο του The Nutri Hall και ξεκίνα το ταξίδι σου στον κόσμο της διατροφής με λειτουργικά τρόφιμα, δημιουργικές συνταγές και τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.
7 Διατροφικοί μύθοι για την υγεία και την απώλεια βάρους
7 Διατροφικοί μύθοι για την υγεία και την απώλεια βάρους 150 150 THE NUTRI HALL - Διαιτολογικό Γραφείο

Σίγουρα έχετε ακούσει ή διαβάσει στο διαδίκτυο πολλές αναφορές στην προσπάθεια απώλεια βάρους μέσω κατάλληλων διατροφικών σχημάτων ή συγκεκριμένων διατροφικών συνδυασμών. Τι ισχύει επιστημονικά τεκμηριωμένα όμως; Μπορούν μεμονωμένα ορισμένες τροφές να ενισχύσουν την απώλεια βάρους ή κάποια συστατικά τους να βελτιώνουν το βιοχημικό προφίλ; (π.χ. δυσλιπιδαιμίες, ινσουλινοαντίσταση, υπέρταση). Ας δούμε λοιπόν κάποιους διατροφικούς μύθους που υφίστανται.

 • Φταίει ο μεταβολισμός μου και δεν χάνω βάρος;

Ο βασικός παράγοντας στην απώλεια βάρους αποτελεί το ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή για να χάσει κανείς κιλά πρέπει να προσλαμβάνει λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανά. Ο μεταβολισμός επηρεάζεται από το βάρος, το ύψος, το φύλο, η ηλικία, τη σύσταση του σώματος μας (π.χ. αν έχουμε χαμηλά επίπεδα λίπους και αυξημένα επίπεδα μυϊκής μάζας). Άρα αυτό που χρειάζεται είναι σωστή και εξατομικευμένη διατροφή μαζί με εξατομικευμένη άσκηση.

 • Το να τρώω γεύμα αργά το βράδυ ή να τρώω φρούτα αργά το βράδυ μπλοκάρει το μεταβολισμό μου;

Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν κάτι αντίστοιχο. Αυτό που ισχύει είναι το σύνολο το θερμίδων που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα και όχι τι θα καταναλώσουμε το βράδυ. Προφανώς και στα πλαίσια ενός ισορροπημένου πλάνου διατροφής προσέχουμε και την ποιότητα των θερμίδων. Για αυτό και με τα φρούτα ισχύει ακριβώς το ίδιο. Δηλαδή εάν καταναλώσουμε μια μπανάνα το πρωί ή την καταναλώσουμε το βράδυ θα μας δώσει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες. Τα φρούτα περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών, οπότε χρειάζεται ποικιλία στην κατανάλωσή τους. 

 • Πρέπει να τρώμε μόνο το ασπράδι από το αυγό γιατί ο κρόκος αυξάνει τη χοληστερίνη;

Ολόκληρο το αυγό αποτελεί μια πλήρως ισορροπημένη τροφή, αυξάνοντας το αίσθημα του κορεσμού μετά το γεύμα. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ αποτελεί πολύ καλή πηγή μικροθρεπτικών συστατικών όπως το σελήνιο, η βιταμίνη Β2 και η βιταμίνη Β12. Επίσης μετά από αρκετές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση ολόκληρου αυγού που περιέχει διαιτητική χοληστερόλη,  δεν αυξάνει σημαντικά τη χοληστερόλη του οργανισμού. Αντιθέτως η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών είναι η αιτία που τελικά οδηγεί στην αύξηση της χοληστερόλης.

 • Τα προϊόντα χαμηλών λιπαρών (light) βοηθούν στην απώλεια βάρους και είναι πιο υγιεινά;

Εδώ έχει δημιουργηθεί μια παρερμηνεία γύρω από τα προϊόντα light, θεωρώντας ότι δεν παχαίνουν. Όμως “light” δεν σημαίνει απαραίτητα χωρίς θερμίδες. Επίσης ορισμένοι επιλέγουν μόνο τα 0% σε λιπαρά τρόφιμα. Όταν αφαιρεθεί το λίπος από τα τρόφιμα, συνήθως αντικαθίσταται από ζάχαρη ή αλάτι, οπότε είναι σημαντικό να διαβάζουμε τη λίστα των συστατικών πριν επιλέξουμε την “παραποιημένη” έκδοση. Επίσης αν δεν διατρέχουμε κίνδυνο από υπερλιπιδαιμία, τότε μπορούμε να καταναλώνουμε μια μικρο-μερίδα καθημερινά σε τρόφιμα πλήρης λιπαρών για να δημιουργεί και περισσότερο αίσθημα κορεσμού.

 • Να επιλέγω καλύτερα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης;

Η γλουτένη βρίσκεται σε τρόφιμα που προέρχονται από σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη. Η ιδέα ότι η γλουτένη μας παχαίνει ξεκίνησε γιατί παρατήρησαν ότι αν μειώσεις τη γλουτένη, είναι σχετικά εύκολο να χάσεις βάρος. Αυτό όμως φαίνεται ότι οφείλεται στην μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων, λιπαρών και επεξεργασμένων τροφίμων δηλαδή στον περιορισμό των θερμίδων και όχι στη γλουτένη. Ο μόνος σοβαρός λόγος να αποκλείσουμε τη γλουτένη από τη διατροφή μας είναι εάν πάσχουμε από κοιλιοκάκη. Επίσης σε μια δίαιτα ελεύθερη σε γλουτένη μπορεί να προκληθούν σημαντικές ελλείψεις σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

 • Πρέπει να πίνω οπωσδήποτε 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως

Οι ανάγκες σε υγρά, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες στον άνθρωπο όπως η ηλικία το φύλο, η φυσική του δραστηριότητα κυρίως αλλά και οι περιβαλλοντικές συνθήκες. Οπότε είναι πολύ γενικό να μιλάμε για συγκεκριμένες ποσότητες νερού καθημερινά για όλους το ίδιο. Μην ξεχνάμε ότι πέρα από το νερό υψηλά ποσοστά νερού μας παρέχουν τα φρούτα και λαχανικά, που φτάνουν μέχρι και το 30% της ημερήσιας πρόσληψης σε υγρά. Επίσης στην καθημερινή πρόσληψη υγρών συμπεριλαμβάνονται και τα αφεψήματα όπως τσάι και καφές, προσέχοντας μόνο στην πρόσθετη ζάχαρη.

 • Μόνο τα γαλακτοκομικά αποτελούν καλές πηγές σε ασβέστιο για τα οστά

Παρόλο που τα γαλακτοκομικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και πρέπει να τα εντάσσουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, δεν αποτελούν τις μόνες πηγές ασβεστίου στη διατροφή. Σκεφτείτε υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά για λόγους αλλεργίας ή δυσανεξίας ή δεν επιθυμούν να τα καταναλώνουν, όπως οι αυστηρά χορτοφάγοι. Οπότε εναλλακτικές καλές πηγές ασβεστίου αποτελούν τα μικρά λιπαρά ψάρια με το κόκαλο (π.χ. μαρίδα, γαύρος, σαρδέλα), λαχανικά (π.χ. μπάμιες, αντίδια), όσπρια, και ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα).

Η συνέντευξη δόθηκε για το http://wikihealth.gr

Εκτίμηση ενεργειακών ανάγκών ενός αθλητή
Εκτίμηση ενεργειακών ανάγκών ενός αθλητή 150 150 THE NUTRI HALL - Διαιτολογικό Γραφείο

Κάθε αθλητικός διατροφολόγος οφείλει να λαμβάνει υπόψιν του ορισμένους παράγοντες, οι οποίοι θα τον κατατοπίσουν πλήρως έτσι ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή εκτίμηση στις ενεργειακές ανάγκες ενός αθλητή. Συγκεκριμένα οφείλει να καταγράφει:

 • Προσωπικά βιολογικά χαρακτηριστικά (π.χ. φύλο, ηλικία, ύψος, βάρος)
 • Τις απαιτήσεις του κάθε αθλήματος ξεχωριστά (π.χ. ένας μαραθώνιος αγώνας σε δρόμο και ένας σε βουνό δεν είναι το ίδιο, διότι οι διαφορές ανάλογα το έδαφος απαιτούν έξτρα ενεργειακές δαπάνες)
 • Χαρακτηριστικά της προπόνησης, όπως: ένταση, διάρκεια, συχνότητα
 • Το επίπεδο φυσικής κατάστασης του αθλητή εκτός προπόνησης
 • Επαγγελματική κατάσταση (π.χ. ένας ερασιτέχνης αθλητής που εργάζεται καθημερινά και προπονείται έχει αυξημένες ενεργειακές ανάγκες)
 • Καιρικές συνθήκες επίσης μπορεί να επηρεάσουν τις ενεργειακές απαιτήσεις
Rice bowl with fresh Veggies
Rice bowl with fresh Veggies 150 150 THE NUTRI HALL - Διαιτολογικό Γραφείο

Το clean eating στην πιο νόστιμη εκδοχή του!

 • Γεμίζεις το μπολ σου με μισή κούπα καστανό ρύζι, ¼ της κούπας βρασμένα ρεβίθια, και ψητά λαχανικά της επιλογής σου.
 • Έχεις έτοιμο ένα μπολ που θα σου προσφέρει ενέργεια και θα σε κρατήσει χορτάτο για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σου.

Extra Tip: Δοκίμασε να βάλεις αρκετά λαχανικά, με διαφορετικά χρώματα, για να δώσεις στο γεύμα σου όλες τις βιταμίνες αλλά και τον καλύτερο συνδυασμό θρεπτικών συστατικών.

“Ταχίνι” salad dressing
“Ταχίνι” salad dressing 150 150 THE NUTRI HALL - Διαιτολογικό Γραφείο

Σου έχουμε το καλύτερο salad dressing με ταχίνι, για να αναβαθμίσεις την «βαρετή» πράσινη σαλάτα σου! Και φυσικά, είναι πανεύκολο και γευστικότατο!

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύεις

 • 1/3 της κούπας ταχίνι
 • 1/3 της κούπας χυμό λεμονιού
 • 1 κ.σ. μουστάρδα
 • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
 • αλάτι & πιπέρι.

Τόσο απλό, τόσο νόστιμο!

Extra Tip: Αν δεν το χρησιμοποιήσεις όλο, μπορείς να το αποθηκεύσεις σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο σου!